Dr. Jordi Sasot Llevadot

És metge especialista en Psiquiatria i Pediatria per la Universitat Autònoma de Barcelona (Unitat Docent Vall d'Hebron) des del 1983.

Magíster en Psiquiatria i Psicologia Infanto-Juvenil pel Departament de Farmacologia i Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Barcelona amb la qualificació d'excel·lent.

Col·legiat pel Col·legi Oficial de Metges de Barcelona amb el nº 13.345.

Pertany al Cos Facultatiu del Centro Médico Teknon on dirigeix la Unitat de Paidopsiquiatria (Psiquiatria i Psicologia Infanto-Juvenil).

President de la Societat Catalana de Psiquiatria Infanto-Juvenil, de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears (2003-2007).

Membre de la Asociación Española de Psiquiatria del Niño y del Adolescente.

Membre de la ESCAP (European Society for Child and Adolescent Psychiatry).

Membre de la AACAP (American Academy of Child and Adolescent Psychiatry).

Membre de la Societat Catalana de Pediatria.

Membre de la Asociación Española de Pediatria.

Membre del Consell Assessor del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. (2003-2012)

Professor del Postgrau en Psiquiatría Infanto-Juvenil de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Tractar amb evidència científica

Articles de premsa

"En medicina qualsevol tractament s'ha de basar en l'evidència científica...."

Publicat a: Revista tot Sant Cugat, n.1274

Data: 19 d'agost de 2011

 

El nostre món globalitzat té fàcil accés a qualsevol tipus d’informació, en una societat d’Internet en què “ l’avui "ja no existeix. Aquest fals córrer cap endavant va renyit, en ocasions, amb l'avanç científic que requereix l'estudi del coneixement per confirmar la seva relativa veritat.

En medicina qualsevol tractament s'ha de basar en l'evidència científica; difícilment una tècnica recent o un producte nou podran ser més útils que un placebo sense un rigorós estudi científic previ que ho confirmi. Sabien que un placebo pot arribar a tenir un efecte terapèutic favorable en tres de cada deu persones? És a dir, que ens podem arribar a creure que ens cura o ens millora el que en realitat i científicament parlant “no fa res". Pura suggestió, que encara que és útil en algun problema menor, mai ho és davant de qüestions serioses.

En salut mental infantil el tema preocupa. En aquests casos, es fa mal per omissió (pel que es deixa de fer), ja que el temps transcorre i el problema empitjora. Un placebo és innocu però les seves conseqüències no ho són. En conclusió, qualsevol tipus de tractament ha de basar-se en una rigorosa evidència científica; sense ella no tractem, ens enganyem.

La informació proporcionada en aquesta web, es només per el seu coneixement general i no és substitut de consells mèdics o professionals per a condicions mèdiques especifiques. Vostè no ha d’utilitzar aquesta informació per a diagnosticar o tractar cap problema de salud o malaltia sense consultar amb un professional mèdic.

Web actualitzada el dimarts 21 novembre 2023, 11:59