Salut Mental

És possible prevenir els trastorns mentals i promoure la salut mental?


Les malalties mentals són un problema cada vegada major que segons es calcula afecta una de cada quatre persones al llarg de la seva vida (Organització Mundial de la Salut). Les investigacions actuals demostren que les intervencions preventives en salut mental infantil i juvenil permeten efectivament promoure la salut mental i prevenir els trastorns mentals. La naturalesa dels trastorns mentals fa que la detecció precoç i una encertada resposta assistencial pugui condicionar la remissió de  molts dels problemes de salut mental que es presenten durant les etapes infantil i juvenil.  Així mateix aquestes estratègies també poden prevenir l'aparició de trastorns mentals entre els nens i adolescents que es troben en situacions d'alt risc per la seva major vulnerabilitat biológica o del seu propi entorn.

Tenir un ampli coneixement de les principals malalties mentals dels nens i adolescents es un factor clau en la seva detecció precoç

Trastorns de la conducta

Els Trastorns de la conducta són aquells problemes que tenen els nostres fills quan tenen dificultats per complir les normes que la majoria dels nens accepten.

 Alguns exemples d'aquests problemes són:

• No obeir als seus pares o altres adults, com a professors. La majoria dels nens desobeeix algunes vegades, però els menors amb aquests problemes desobeeixen tot el temps i fins i tot en situacions on el càstig és seriós.
• Tenir rebequeries que són molt més freqüents i severes que la mitjana dels nens de la seva edat.
• Tornar-se agressius i mostrar conductes destructives. Això pot involucrar dany a la propietat privada, però també pot implicar amenaces o comportaments perillosos, com robar.
• Replicar sempre, contestar malament, discutir, fer que petites situacions semblin més grans del que són i sempre desitjar dir l'última paraula.
• Refusar a complir les seves obligacions diàries, com les tasques escolars i la neteja personal. És probable que la majoria dels adolescents tinguin les seves cambres desordenades i els costi ajudar a fer les tasques de la casa. No obstant això, els adolescents amb problemes de conducta es neguen constantment a fer alguna cosa per ajudar i no presten atenció a la neteja bàsica i higiene.
• Tots els nens menteixen especialment si tenen por involucrar-se en problemes o si realment volen alguna cosa desesperadament. En el cas dels nens amb problemes de conducta, menteixen constantment encara que no tinguin necessitat de fer-ho.
• Els nens amb problemes de conducta també presenten habitualment altres conductes desadaptatives, com l'excés d'ira i l'ús de paraules vulgars; conductes ofensives, com ara, escopir a les persones, o en situacions greus poder ser indiferents en els sentiments dels altres.

 


 

Articles i enllaços d'interès

 


 

Trastornos de Conducta - PDF


Dr.Jordi Sasot Llevadot
Article publicat en el 37 Curso de Pediatría Extrahospitalaria (GRINDOPE). Barcelona. 2010.

 

 


 

La informació proporcionada en aquesta web, es només per el seu coneixement general i no és substitut de consells mèdics o professionals per a condicions mèdiques especifiques. Vostè no ha d’utilitzar aquesta informació per a diagnosticar o tractar cap problema de salud o malaltia sense consultar amb un professional mèdic.

Web actualitzada el dilluns 02 maig 2022, 13:28