Salut Mental

És possible prevenir els trastorns mentals i promoure la salut mental?


Les malalties mentals són un problema cada vegada major que segons es calcula afecta una de cada quatre persones al llarg de la seva vida (Organització Mundial de la Salut). Les investigacions actuals demostren que les intervencions preventives en salut mental infantil i juvenil permeten efectivament promoure la salut mental i prevenir els trastorns mentals. La naturalesa dels trastorns mentals fa que la detecció precoç i una encertada resposta assistencial pugui condicionar la remissió de  molts dels problemes de salut mental que es presenten durant les etapes infantil i juvenil.  Així mateix aquestes estratègies també poden prevenir l'aparició de trastorns mentals entre els nens i adolescents que es troben en situacions d'alt risc per la seva major vulnerabilitat biológica o del seu propi entorn.

Tenir un ampli coneixement de les principals malalties mentals dels nens i adolescents es un factor clau en la seva detecció precoç

Trastorns psicosomàtics

En els nens, igual que en els adults, diverses malalties i símptomes estan relacionats amb factors psicològics, és més aquests factors poden ser la causa del símptoma o malaltia física o bé poden actuar com a desencadenants, agreujants o influir en el manteniment de la malaltia al llarg del temps.

Freqüentment aquests símptomes físics tenen una relació temporal amb determinats esdeveniments vitals estressants (anar a escola, fer un examen, etc).

La dificultat per a l'expressió verbal de les emocions en la infància, fruit de la immaduresa emocional i cognitiva, està considerada com un dels factors que faciliten la comunicació del malestar emocional i afectiu a través de símptomes físics.

Els nens amb tendència a presentar trastorns psicosomàtics tenen habitualment certes característiques temperamentals: perfeccionisme, altes expectatives personals, autosuficiència, hiperresponsabilitat, acostumen a voler ser "bons en tot", tendeixen a negar les seves ansietats, i acostumen a viure amb famílies sense problemes aparents, ara bé on també els conflictes, i sense ser prou concients, són negats o relegats.


Molts trastorns psicosomàtics tendeixen a sorgir en edats específiques, ja que es relacionen amb la maduració del funcionament de determinats òrgans i amb el desenvolupament psicològic.

 


 

Articles i Enllaços d'interès 

El adolescente con trastornos psicosomáticos - PDF

 

J. Sasot Llevadot, RMª. Ibañez Bordas, A. Salabert Capdevila.

Article publicat en el llibre: ATENCIÓN INTEGRAL AL ADOLESCENTE. Edit. Ergón. 2012.

 

 


 

La informació proporcionada en aquesta web, es només per el seu coneixement general i no és substitut de consells mèdics o professionals per a condicions mèdiques especifiques. Vostè no ha d’utilitzar aquesta informació per a diagnosticar o tractar cap problema de salud o malaltia sense consultar amb un professional mèdic.

Web actualitzada el dilluns 02 maig 2022, 13:28