Salut Mental

És possible prevenir els trastorns mentals i promoure la salut mental?


Les malalties mentals són un problema cada vegada major que segons es calcula afecta una de cada quatre persones al llarg de la seva vida (Organització Mundial de la Salut). Les investigacions actuals demostren que les intervencions preventives en salut mental infantil i juvenil permeten efectivament promoure la salut mental i prevenir els trastorns mentals. La naturalesa dels trastorns mentals fa que la detecció precoç i una encertada resposta assistencial pugui condicionar la remissió de  molts dels problemes de salut mental que es presenten durant les etapes infantil i juvenil.  Així mateix aquestes estratègies també poden prevenir l'aparició de trastorns mentals entre els nens i adolescents que es troben en situacions d'alt risc per la seva major vulnerabilitat biológica o del seu propi entorn.

Tenir un ampli coneixement de les principals malalties mentals dels nens i adolescents es un factor clau en la seva detecció precoç

Síndrome d’Asperger

La Síndrome d'Asperger forma part de l'espectre dels desordres autístics.

Aquest nens presenten una tríada d'afectació en l'àrea social: dificultats en la relació social i en les vies de la interacció social, en l'àrea comunicativa: disminució de la comunicació verbal i no verbal, i en l'esfera imaginativa: afectant el joc, als interessos i podríem afegir, en l'entesa amb els altres.

El que distingeix la síndrome d'Asperger d'altres desordres autístics és una molt correcta habilitat amb el llenguatge, i més rarament, la coexistència del desordre amb  incapacitats pel aprenentatge i dificultats en l'àrea psicomotora.

Són nens que tenen camps d'interès reduïts i absorbents, són generalment bons en les habilitats de memòria (fets, figures, dates, èpoques, etc.) i molts destaquen en les àrees de matemàtiques i coneixement del medi.

El nen lleument afectat resulta sovint no diagnosticat i pot semblar rar o excèntric,fins i tot alguns autors assenyalen la possibilitat que estiguem davant una variant del desenvolupament de la personalitat.

Utilitzen el llenguatge d'una manera lleument diferent i prenen sovint significats literals del que llegeixen o senten. Són més feliços amb rutines i un ambient estructurat, quan troben dificultat en decidir el que fer, tornen a les seves activitats preferides. Estimen la lloança, guanyar i ser els primers, però el fracàs, la imperfecció i la crítica els resulta difícils de suportar. El mal comportament està motivat per la seva falta d'habilitats psicosocials per comunicar les seves frustracions i ansietats.

 


 

Articles i Enllaços d'interès

 


 

Descobrir l'Asperger - PDF

Una àmplia visió d'aquest trastorn, encara no prou conegut, escrit des de l'experiència personal.

Autor: Ramon Cererols, 2010 

El Síndrome de Asperger. Respuesta educativa - PDF

Los trastornos generales del desarrollo. Una aproximación desde la práctica.

Consejeria de Educación, Junta de Andalucía


 


 

 

La informació proporcionada en aquesta web, es només per el seu coneixement general i no és substitut de consells mèdics o professionals per a condicions mèdiques especifiques. Vostè no ha d’utilitzar aquesta informació per a diagnosticar o tractar cap problema de salud o malaltia sense consultar amb un professional mèdic.

Web actualitzada el dilluns 02 maig 2022, 13:28