Rosa Mª Ibáñez

Psicòloga Clínica Infantil i Adolescent

Màster en Psiquiatria i Psicologia Infanto-Juvenil per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Col·legiada pel Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya i Balears amb el nº 8951.

Codirectora i membre fundador del Centre Psicopediàtric Guia.

Pertany al Cos Facultatiu de Centre Mèdic Teknon on dirigeix ​​l'equip de Psicologia Clínica de l'Unitat de Paidopsiquiatria (Psiquiatria i Psicologia Infantil i Adolescent).

Secretària de Comunicació de la Societat Catalana de Psiquiatria Infantil i Juvenil de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la salut de Catalunya i Balears (2003/2007).

Membre numerari de la Societat Catalana de Psiquiatria Infantil i Juvenil de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears.

Membre del comitè científic del curs de postgrau "Curs d'Especialitats Pediàtriques" de Centre Mèdic Teknon.

Professora del Practicum del Màster Oficial en Psicologia General Sanitària de la Universitat de Barcelona.

Dependències emocionals

Articles de premsa

"...un vincle afectiu molt tancat no facilita el procés cap a l’autonomia personal..."

Publicat a: revista tot Sant Cugat, n.1260

Data: 6 de maig de 2011

 

Entre un dels motius de consulta més freqüents en l'àmbit de la psicologia infantil i juvenil es troben aquells infants o adolescents amb dificultat per establir vincles afectius adients amb el seu entorn.

Generar dependències en la relació maternofilial comporta una manca d'autonomia personal a la vida adulta, sobreprotecció que inhibeix una satisfactòria adaptació social. Un vincle afectiu molt tancat no facilita el procés cap a l’autonomia personal.

Autors com Winnicot fan referència a la dificultat que tenen alguns nens per assolir la seva identitat com a persona en la vida adulta quan aquesta relació no facilita el creixement personal. Sempre necessiten satisfer als altres, complaure'ls, no saben negar-se a cap petició, no poden contrariar les demandes maternes, fins i tot aquesta situació pot arribar a la vida adulta i crear problemes de parella.

El model de relació que s’instal·la és evitativa, el nen o adolescent intenta volar però no té ales per volar sol. Moltes vegades són adolescents que després d'haver tingut una relació molt dependent amb la figura materna repeteixen aquesta situació amb la seva parella,i d'altres s'alliberen i trenquen amb la situació.

Un vincle afectiu maternofilial afavoreix una satisfactòria autoestima i seguretat i permet saber estimar de manera equilibrada a la vida adulta.

La informació proporcionada en aquesta web, es només per el seu coneixement general i no és substitut de consells mèdics o professionals per a condicions mèdiques especifiques. Vostè no ha d’utilitzar aquesta informació per a diagnosticar o tractar cap problema de salud o malaltia sense consultar amb un professional mèdic.

Web actualitzada el dimecres 10 juny 2020, 07:35