"...un vincle afectiu molt tancat no facilita el procés cap a l’autonomia personal..."
Publicat a: revista tot Sant Cugat, n.1260
Data: 6 de maig de 2011
Entre un dels motius de consulta més freqüents en l'àmbit de la psicologia infantil i juvenil es troben aquells infants o adolescents amb dificultat per establir vincles afectius adients amb el seu entorn.
Generar dependències en la relació maternofilial comporta una manca d'autonomia personal a la vida adulta, sobreprotecció que inhibeix una satisfactòria adaptació social. Un vincle afectiu molt tancat no facilita el procés cap a l’autonomia personal.
Autors com Winnicot fan referència a la dificultat que tenen alguns nens per assolir la seva identitat com a persona en la vida adulta quan aquesta relació no facilita el creixement personal. Sempre necessiten satisfer als altres, complaure'ls, no saben negar-se a cap petició, no poden contrariar les demandes maternes, fins i tot aquesta situació pot arribar a la vida adulta i crear problemes de parella.
El model de relació que s’instal·la és evitativa, el nen o adolescent intenta volar però no té ales per volar sol. Moltes vegades són adolescents que després d'haver tingut una relació molt dependent amb la figura materna repeteixen aquesta situació amb la seva parella,i d'altres s'alliberen i trenquen amb la situació.
Un vincle afectiu maternofilial afavoreix una satisfactòria autoestima i seguretat i permet saber estimar de manera equilibrada a la vida adulta.