Rosa Mª Ibáñez

Psicóloga Clínica Infantil y Adolescente

Máster en Psiquiatría y Psicología Infanto-Juvenil por la Universidad Autónoma de Barcelona.

Colegiada por el Colegio Oficial de Psicólogos de Cataluña y Baleares con el nº 8951.

Codirectora y miembro fundador del Centro Psicopediàtric Guia.

Pertenece al Cuerpo Facultativo de Centro Médico Teknon donde dirige el equipo de Psicología Clínica de l'Unitat de Paidopsiquiatría (Psiquiatría y Psicología Infantil y Adolescente).

Secretaria de Comunicación de la Sociedad Catalana de Psiquiatría Infanto-Juvenil de la Academia de Ciencias Médicas y de la salud de Cataluña y Baleares (2003/2007).

Miembro numerario de la Sociedad Catalana de Psiquiatría Infanto-Juvenil de la Academia de Ciencias Medicas y de la Salud de Cataluña y Baleares.

Miembro del comité científico del curso de postgrado "Curso de Especialidades Pediátricas" de Centro Médico Teknon.

Profesora del Practicum del Máster Oficial en Psicología General Sanitaria de la Universidad de Barcelona.

Dependències emocionals

Artículos de prensa

"...un vincle afectiu molt tancat no facilita el procés cap a l’autonomia personal..."

Publicat a: revista tot Sant Cugat, n.1260

Data: 6 de maig de 2011

 

Entre un dels motius de consulta més freqüents en l'àmbit de la psicologia infantil i juvenil es troben aquells infants o adolescents amb dificultat per establir vincles afectius adients amb el seu entorn.

Generar dependències en la relació maternofilial comporta una manca d'autonomia personal a la vida adulta, sobreprotecció que inhibeix una satisfactòria adaptació social. Un vincle afectiu molt tancat no facilita el procés cap a l’autonomia personal.

Autors com Winnicot fan referència a la dificultat que tenen alguns nens per assolir la seva identitat com a persona en la vida adulta quan aquesta relació no facilita el creixement personal. Sempre necessiten satisfer als altres, complaure'ls, no saben negar-se a cap petició, no poden contrariar les demandes maternes, fins i tot aquesta situació pot arribar a la vida adulta i crear problemes de parella.

El model de relació que s’instal·la és evitativa, el nen o adolescent intenta volar però no té ales per volar sol. Moltes vegades són adolescents que després d'haver tingut una relació molt dependent amb la figura materna repeteixen aquesta situació amb la seva parella,i d'altres s'alliberen i trenquen amb la situació.

Un vincle afectiu maternofilial afavoreix una satisfactòria autoestima i seguretat i permet saber estimar de manera equilibrada a la vida adulta.

La información proporcionada en esta web, es sólo para su conocimiento general y no es sustitutivo de consejos médicos o profesionales para condiciones médicas específicas. Usted no debe utilizar esta información para diagnosticar o tratar ningún problema de salud o enfermedad sin consultar a un profesional médico.

Web actualitzada el Viernes 15 Noviembre 2019, 11:34