Salut Mental

És possible prevenir els trastorns mentals i promoure la salut mental?


Les malalties mentals són un problema cada vegada major que segons es calcula afecta una de cada quatre persones al llarg de la seva vida (Organització Mundial de la Salut). Les investigacions actuals demostren que les intervencions preventives en salut mental infantil i juvenil permeten efectivament promoure la salut mental i prevenir els trastorns mentals. La naturalesa dels trastorns mentals fa que la detecció precoç i una encertada resposta assistencial pugui condicionar la remissió de  molts dels problemes de salut mental que es presenten durant les etapes infantil i juvenil.  Així mateix aquestes estratègies també poden prevenir l'aparició de trastorns mentals entre els nens i adolescents que es troben en situacions d'alt risc per la seva major vulnerabilitat biológica o del seu propi entorn.

Tenir un ampli coneixement de les principals malalties mentals dels nens i adolescents es un factor clau en la seva detecció precoç

Trastorn negativista-desafiant

Segons els criteris DSM-IV-TR de la Acadèmia Americana de Psiquiatria la característica fonamental del Trastorn Negativista Desafiant és la presència d'un patró recurrent de comportament negativista, desafiant, desobedient i hostil, dirigit a les figures d'autoritat, que persisteix almenys durant 6 mesos. Així mateix, durant aquest període és freqüent l'aparició de quatre o més dels següents símptomes:

• presentar accessos de còlera (rebequeries)
• discutir sovint amb els adults
• desafiar activament o negar-se a complir les demandes o normes amb els adults
• dur a terme actes deliberats que molesten a altres persones
• acusar a altres dels seus propis errors o problemes de comportament
• sentir-se fàcilment molestat pels altres
• ser rancorós o venjatiu

Aquests comportaments han d'aparèixer amb més freqüència del que correspondria per la seva edat i nivell de desenvolupament i han de causar un dèficit significatiu en el funcionament social i acadèmic.

En els casos en què el trastorn aparegui exclusivament en el transcurs d'un trastorn psicòtic o de l'estat d'ànim (depressió), o dissocial o antisocial de la personalitat (en un adolescent major de 18 anys) no s'estableix el diagnòstic.

En conseqüència, el trastorn negativista desafiant normalment es diagnostica en la infantesa i gairebé sempre abans de l'adolescència mitjana.

 


 

Articles i Enllaços d'interès

 


 

Trastorno de Conducta Negativista Desafiante - PDF

Dr.Jordi Sasot Llevadot i Rosa Mª Ibáñez Bordas

Article publicat en el 3er Curs Interdisdiplinari d'Especialitats Pediàtriques. Centre Mèdic Teknon. Barcelona. 2009.

 

 


 

La informació proporcionada en aquesta web, es només per el seu coneixement general i no és substitut de consells mèdics o professionals per a condicions mèdiques especifiques. Vostè no ha d’utilitzar aquesta informació per a diagnosticar o tractar cap problema de salud o malaltia sense consultar amb un professional mèdic.

Web actualitzada el dimarts 21 novembre 2023, 11:59