Salut Mental

És possible prevenir els trastorns mentals i promoure la salut mental?


Les malalties mentals són un problema cada vegada major que segons es calcula afecta una de cada quatre persones al llarg de la seva vida (Organització Mundial de la Salut). Les investigacions actuals demostren que les intervencions preventives en salut mental infantil i juvenil permeten efectivament promoure la salut mental i prevenir els trastorns mentals. La naturalesa dels trastorns mentals fa que la detecció precoç i una encertada resposta assistencial pugui condicionar la remissió de  molts dels problemes de salut mental que es presenten durant les etapes infantil i juvenil.  Així mateix aquestes estratègies també poden prevenir l'aparició de trastorns mentals entre els nens i adolescents que es troben en situacions d'alt risc per la seva major vulnerabilitat biológica o del seu propi entorn.

Tenir un ampli coneixement de les principals malalties mentals dels nens i adolescents es un factor clau en la seva detecció precoç

Anorèxia i bulímia

L'anorèxia nerviosa es caracteritza pel rebuig a mantenir el pes corporal en els valors mínims normals, per una por intensa a guanyar pes i una alteració significativa de la percepció de la forma o grandària del cos. A més, les noies que pateixen aquest trastorn, encara que hagin passat la menarquia pateixen amenorrea. El diagnòstic del trastorn ve definit pel Manual Diagnòstic i Estadístic dels Trastorns Mentals de l'Acadèmia Americana de Psiquiatria DSM-IV-TR.

La bulímia nerviosa es caracteritza per episodis recurrents de voracitat (afartaments), seguits per conductes compensatòries inapropiades com el vòmit provocat, l'abús de fàrmacs laxants i diürètics o altres medicaments, el dejuni o l'exercici excessiu.

Tots dos trastorns comparteixen la característica fonamental de la preocupació excessiva i permanent pel pes, la figura i alteració de la forma i pes corporals, però a diferència dels pacients amb anorèxia nerviosa, els adolescents i joves amb bulímia nerviosa són capaços de mantenir el pes corporal igual o fins i tot per sobre d'un nivell normal mínim.

 


 

Articles i Enllaços d'interès

 

 


 

ANOREXIA Y BULIMIA - PDF


Dr.Jordi Sasot Llevadot. Psiquiatra Infanto-Juvenil. Centre Psicopediàtric Guia. Bracelona
Rosa María Ibañez Bordas. Psicóloga Clínica Infanto-Juvenil. Centre Psicopediàtric Guia. Barcelona

 
Article publicat en: CIAP 2010 (Curs Intensiu d'Actualització en Pediatria de la Societat Catalana de Pediatria)

 

 


 

 

 

 

La informació proporcionada en aquesta web, es només per el seu coneixement general i no és substitut de consells mèdics o professionals per a condicions mèdiques especifiques. Vostè no ha d’utilitzar aquesta informació per a diagnosticar o tractar cap problema de salud o malaltia sense consultar amb un professional mèdic.

Web actualitzada el dilluns 02 maig 2022, 13:28