Ens trobem amb adolescents, que recorren fàcilment als robatoris, així com a les mentires, de forma reiterada. Aquests joves, podent no tenir sentit de culpabilitat, amb la qual cosa, la conducta es repeteix en el temps, i més si troben benefici al no ser castigats o penalitzats, lo qual els reforça a tornar-ho a fer.
Entre les característiques d'aquests adolescents observem que:
- Porten a terme robatoris de diners o dels bens de la llar, així com d'automòbils, o bens d'altres persones.
- Sovint menteixen per obtenir bens o favors, o per evitar obligacions.
- Estafen sovint als altres, creant falses esperances.
- Poden robar objectes de cert valor, encara que pot ser sense enfrontament amb la víctima ( per exemple: robatoris a botigues, però sense amenaçar, intimidar ni destrossar la propietat ).
- Així mateix, poden haver robatoris també amb enfrontament amb la víctima, atacant-la amb violència, arrebatint bolsos, carteres. Inclós extorsió o robatoris a mà armada.
- Falsificacions.
- Mentires recurrents en l'àmbit familiar i social, lo qual crea alta desconfiança cap a ell.
- Poca autoritat per part dels pares, els quals obvien, toleren o no castiguen aquests comportaments, o bé les sancions socials són insuficients. També hi han pares que presenten por devant dels seus fills, motiu de la seva tolerància.
Cal tenir en compte que el fet d'acostumar-se a aquests tipus de comportaments, encara que siguin lleus, ja bé pel fet dels robatoris com per les mentides, pot crear problemes majors en un futur immediat, bé de caràcter familiar, social i/o legal, ja que el que eren fets puntuals, es tornen en una manera "habitual" de ser i viure.