Etapa Escolar

L'etapa escolar

És el període de desenvolupament que comença amb l'inici escolar i finalitza amb l´adolescència.

A aquesta edat el nen ha de sortir de casa seva i entrar a un món desconegut, on les persones que formen la seva família i el seu món fins a aquest moment, es queden fora. El seu èxit o fracàs en aquest període dependrà en part de les habilitats que hagi desenvolupat en els seus anys de vida anteriors. Aquest fet marca l'inici del contacte del nen amb la societat a la qual pertany, la qual fa exigències que requereixen de noves habilitats i destreses.

D'altra banda, la relació amb els pares canvia, iniciant-se un procés gradual d'independència i autonomia, i apareix el grup de amics com un referent important que es constitueix en un dels seus eixos centrals del desenvolupament.

Dolors abdominals, mals de cap i altres somatitzacions

Les somatitzacions són dolors i altres malestars físics que tenen un origen psicològic. Poden ser lleus o bé configurar trastorns psicosomàtics quan suggereixen malalties mèdiques i estan fonamentats en condicions psiquiàtriques.

Els nens poden tindre somatitzacions puntuals benignes, perquè les seves vies d'expressió emocional estan encara en desenvolupament i somatitzen les emocions. Si les somatitzacionss són recurrents, poden tenir un valor clínic significatiu. 

Trobem mals de panxa, vòmits, mals de cap, punxades al pit, etc.. Descartada la causa mèdica, i atenent a una freqüència o intensitat elevades, o a la possible correlació amb circumstàncies ambientals estressants o estils d'afrontament negatius i ansiosos, caldrà fer-ne un diagnòstic i tractament especialitzats.

Davant les somatitzacions cal no fer un rodatge d'especialistes i d'excessives proves mèdiques que puguin perllongar els símptomes ( un cop descartat l'origen mèdic ), no prestar-hi excessiva atenció ( que podria implicar una major presentació dels símptomes per captar l’atenció de l'ambient ), i cal mantindre la calma per no angoixar més al nen front els símptomes, distreure'l i fer que no hi pensi  i ajudar al nen a expressar les causes i el malestar de forma més adaptativa.

La informació proporcionada en aquesta web, es només per el seu coneixement general i no és substitut de consells mèdics o professionals per a condicions mèdiques especifiques. Vostè no ha d’utilitzar aquesta informació per a diagnosticar o tractar cap problema de salud o malaltia sense consultar amb un professional mèdic.

Web actualitzada el dilluns 02 maig 2022, 13:28