La primera infància

És l'etapa evolutiva que comprèn des del naixement fins a l'etapa preescolar.

És un dels moments del desenvolupament amb major capacitat de canvi ja que el cervell encara s'està formant. En aquests anys un ésser indefens i sense capacitat per sobreviure es converteix en un nen que pensa i s'emociona, que parla i corre, que es relaciona i comença a utilitzar les seves experiències.

Qualsevol problema té ara una més fàcil solució, és el millor moment per poder prevenir, detectar, diagnosticar i tractar qualsevol trastorn neurobiològic i / o psicoeducatiu.

Senyals d'alarma als 3 i 6 mesos

Al primer mes observem que la má del nen o nena té punys apretats, també pot dur les mans a la boca i fer moviments reflexos marcats, com el reflex de succió, el reflex “moro” ( davant d'un sobresalt respon obrint braços i cames ), o el de la “marxa” ( si l'aguantem per les aixelles mourà les cames com per caminar si toca una superfície), i el reflex palmar i plantar ( t'agafa el dit amb les mans i els peus ). Els moviments són inicialment inconnexes, espasmòdics i poc a poc es desenvolupen uns de més suaus. Dins el primer mes va aprenent a aixecar una mica el cap i estirat podrà aixecar-lo també una mica per girar-lo.

En el segon i tercer mes, segueix l'activitat reflexa; els braços s'obran en fora i pot obrir les mans per retindrà objectes; les cames es tornen més fortes i actives ( s'estiren de la postura arquejada, i pot començar a donar-se la volta i col.locar-se boca amunt ) i hi ha un augment de la fortalesa del coll, passant a aixecar-lo per mirar al voltant seu uns segons i  a poder mantenir-lo amb més força intentant aixecar el pit.

En el període entre el quart i el sisè mes, el nen pot donar-se la volta boca amunt i avall (volteig), començar a seure recolzant els braços i progressivament sense recolzament, allargar el braç i agafar objectes, suportar el pes del cos amb les cames, passar-se objectes d'una mà a l'altra, i fer servir la prensió manual global ( prensió de força ).

Seria una senyal d’alarma significativa als 3 mesos que no sostingués el cap, o que presentés hipotonia o hipertonia muscular.

Als sis mesos constituiria una senyal d'alarma que el nen no fes el volteig, no retingués els objectes amb les dos mans o no mantingués el cap i el pit amunt, recolzat en els seus braços ( posició prono ).

La informació proporcionada en aquesta web, es només per el seu coneixement general i no és substitut de consells mèdics o professionals per a condicions mèdiques especifiques. Vostè no ha d’utilitzar aquesta informació per a diagnosticar o tractar cap problema de salud o malaltia sense consultar amb un professional mèdic.

Web actualitzada el dilluns 02 maig 2022, 13:28